11/5: ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΠΟΔΗΛΑΤΟΠΟΡΕΙΑ @ πλ.Όλγας

Χώρος: Πλ.Όλγας
Ημερομηνία: 11 Μαι
Ωρα: 18:00
Είσοδος: με ποδήλατο
Αναμενόμενη έξοδος: με κόντρα

1 σχόλιο:

  1. Να πάρουμε πίσω το χώρο που μας ανήκει

    Η κίνηση Ποδηλάτες- ισσες Πάτρας, συμμετέχει και τη φετινή χρονιά στην -καθιερωμένη πλέον- Πανελλαδική Ποδηλατοπορεία. Πρόκειται για ένα εγχείρημα το οποίο συνδιοργανώνεται ανελλιπώς από το Μάιο του 2008 από όλες τις Ποδηλατικές κινήσεις στην Ελλάδα.

    Η δράση της Πανελλαδικής Ποδηλατοπορείας είναι μια αυτοοργανωμένη πρωτοβουλία, η οποία λαμβάνει χώρα χωρίς διαμεσολαβήσεις, χορηγούς και κόμματα. Ο σκοπός της ταυτόχρονης Ποδηλατοπορείας σε διάφορες πόλεις ανά την επικράτεια της Ελλάδας, είναι η δημιουργία ενός ενιαίου κινήματος, το οποίο διεκδικεί την είσοδο του ποδηλάτου στην ελληνική - αυτοκινητοκρατούμενη - κουλτούρα. Σίγουρα το αρχικό στάδιο για τη μαζικότητα του κινήματος είναι η συνειδητοποίηση ότι τα συλλογικά προβλήματα, όπως η αστικοποίηση, η έλλειψη υποδομών για ΑμεΑ, πεζούς, ποδηλάτες, η υποβάθμιση και σταδιακή εκχώρηση των δημόσιων χώρων σε ιδιωτικά συμφέροντα, η έλλειψη δημόσιων αστικών συγκοινωνιών, τα πογκρόμ σε μετανάστες και η γκετοποίηση, έχουν συλλογικές λύσεις και μόνο από συλλογικές διαδικασίες μπορούν να επιλυθούν.

    Δεδομένης της έλλειψης κινηματικών δράσεων αυτή την περίοδο, η λέξη κίνημα ίσως φαντάζει υπερβολική. Είναι βέβαιο πως η συνειδητοποίηση για τη δημιουργία ενός κινήματος, που ξεπερνάει τα στενά όρια του ποδηλάτου, είναι μια διαδικασία η οποία θέλει ζύμωση.

    Οι διεκδικήσεις και τα αιτήματα που αναφέρονται παραπάνω, καθώς και ο τρόπος οργάνωσης της Πανελλαδικής Ποδηλατοπορείας, λειτουργούν σε μια ελάχιστη κοινή βάση των κινήσεων που συμμετέχουν σε αυτή. Από εκεί και πέρα κάθε πόλη δίνει τα δικά της χαρακτηριστικά στην Πανελλαδική Ποδηλατοπορεία και επιλέγει μόνη της τον τρόπο με τον οποίο διεκδικεί, επικοινωνεί και οργανώνει τη δράση της. Στη φετινή Ποδηλατοπορεία το κοινό σύνθημα που ένωσε όλες τις συνδιοργανώτριες πόλεις επικαιροποιείται και λόγω των επερχόμενων εκλογών. Το σύνθημα «Οι Δήμαρχοι αλλάζουν, οι διεκδικήσεις μένουν» μπορεί να ερμηνευτεί ποικιλοτρόπως.

    Το σίγουρο για μας είναι ότι απέναντι στα τερτίπια των δημοτικών αρχών, τη λογική του ξεπουλήματος των δημόσιων χώρων και αγαθών κλπ, ο κόσμος πρέπει να συνειδητοποιήσει τη δύναμη του και να αρχίσει να διεκδικεί, απαιτεί ,δημιουργεί και ορίζει όλα αυτά τα οποία έχει πραγματικά ανάγκη για την βελτίωση της ζωής στο αστικό περιβάλλον.

    Όπως είναι προφανές , ο δήμος και γενικότερα οι Αρχές της Πάτρας δεν ξεφεύγουν από τα παραπάνω : Εκχώρηση πάρκου Αγ. Αλεξίου στο ιδιωτικό κεφάλαιο και δημιουργία supermarket, πεζόδρομοι καταπατημένοι από τραπεζοκαθίσματα, κλείσιμο ελεύθερων χώρων με τελευταίο παράδειγμα την βεράντα και την παιδική χαρά του Κάστρου, κλείσιμο καταλήψεων, υποβαθμισμένο θαλάσσιο μέτωπο που λειτουργεί ως παρκινγκ είτε έχει παραχωρηθεί σε καφετέριες , μια πόλη γεμάτη τσιμέντο, κάγκελα, συρματοπλέγματα και λουκέτα, τυποποιημένη διασκέδαση, υποβάθμιση και των τελευταίων υποδομών που στοχεύουν στην πνευματική και ψυχική καλλιέργεια των κατοίκων της πόλης και μια ατελείωτη λίστα από πολλά άλλα.

    Ωστόσο πάντα θα υπάρχει ο δρόμος και οι πλατείες. Με φαντασία και ευρηματικότητα, μπορούμε να δημιουργήσουμε μια πόλη πιο ανθρώπινη και μια κοινωνία ελεύθερη με αλληλοσεβασμό και αλληλεγγύη.
    ΚΥΡΙΑΚΗ 11 ΜΑΪΟΥ 2014 ΠΛ. ΟΛΓΑΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ 18:00 - ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ 19:00

    http://podilatespatras.org

    ΑπάντησηΔιαγραφή